Brak i trudnoća: Tri savjeta koja “tjeraju” svađe i čuvaju dobar odnos

Brak i trudnoća: Tri savjeta koja “tjeraju” svađe i čuvaju dobar odnos

[oglas]

Znate koji dječji krevetić i kolica želite, za svoju bebu odabrali ste hrpu robice, a od raznih stručnjaka i drugih mama usvojili ste gomilu savjeta.

Za dolazak bebe ste spremni i proživljavate jedan od najljepših perioda u životu. Ipak, kao i svaka druga velika promjena, trudnoća može imati svoja malo manje blažena razdoblja. Između ostalog, dolazak bebe može poremetiti odnose među partnerima. I to nije ništa novo, neobično ili nešto zbog čega biste morali biti neprestano zabrinuti.

Trudnoća, a onda i dolazak bebe, sa sobom donose neke nove izazove. Vas dvoje postat ćete, naime, vas troje i život će se zauvijek promijeniti. Kako bi partnerstvo uspjelo u svim pa tako i ovoj situaciji, potrebno je dvoje – dvije strane trebaju biti dio priče, a mi vam u nastavku donosimo tri savjeta koja će zaštiti vaš odnos u jednoj ovakvoj situaciji.

1. Napravite temeljene dogovore

Parovi koji lagano klize kroz vezu ili brak znaju koliko je važno na vrijeme postaviti očekivanja koja imaju jedno prema drugom i prema svojoj vezi. Odvajaju vrijeme da definiraju što žele za sebe i jedno za drugo, pridržavaju se dogovora, a kada je to potrebno dodatno razgovaraju.Trudnoća je dobar trenutak za neke nove razgovore i dogovore.

Kako će vaši dogovori izgledati ovisi o vama. Koristite jezik koji vam najviše odgovara. Bez obzira na to kako ćete to učiniti, svrha dogovora trebalo biti biti jačanje veze.

Pojasnite što očekujete jedno od drugoga.

Naprimjer – ako kao buduća mama istražujete sve o trudnoći, prikupljate informacije i slično, ali čini vam se da vaš partner ne sudjeluje dovoljno, nemojte se duriti. Recite mu to – recite mu dušo, informacija je previše, a čini mi se da sam trenutno ja ta koja radi većinu posla. Voljela bih da mi se pridružiš i pomogneš mi.

Komunikacija je ključna za brak uvijek pa tako i tijekom trudnoće. Onaj tko nije doživio trudnoću ne zna kako ona izgleda, zato, između ostalog, svom suprugu jasno komunicirajte kako se osjećate i kroz što prolazite. Jedino na taj način moći će vas barem djelomično razumjeti – a ono na što imate pravo je razumijevanje.

2. Ne ignorirajte hormone

U trudnoći hormoni odrađuju svašta. Tijekom tih devet mjeseci žena upozna verzije sebe za koje nije ni znala da postoje. I moguće je lako da će je partnerove riječi iziritirati, rasplakati, povrijediti…makar je s njegove strane sve bilo samo nevina šala. Lako je moguće da će se u trudnoći dogoditi i mini raspadanja koja će vas iznenaditi.

Iako nećete moći svaki put povući kočnicu, postoje neki postupci zahvaljujući kojima ovakve promjene neće dovesti do svađa među partnerima. Kad god je to moguće, pokušajte situaciju okrenuti na šalu, a vašem partneru jasno dajte do znanja da vam treba malo prostora i da je bolje za oboje da ne ulazite u bilo kakve ozbiljne razgovore.

Oboje trebate biti svjesni ovih promjena koje su sasvim normalne i učiniti sve da ne postanu razlog svakodnevnih svađa. Jer stvari lako mogu otići predaleko. Dakle, vi budite iskreni oko toga kako se osjeaćate, a na vašem partneru je da vas pokuša razumjeti što je više moguće.

3. Priznajte zabrinutost

Tijekom trudnoće, posebno prve, normalno je da su i jedna i druga strana uplašene. Rođenje djeteta velika je promjena i normalno je osjećati se pomalo nesigurno oko toga kako će izgledati vaš život. Tu su financije, kvadratura stana i prije svega briga za novi život.

Ono što morate znati je da je ova vrsta zabrinutosti sasvim normalna i očekivana.

Ako je ne osvijestite, s vremenom ćete postajati sve tjeskobniji, a razlozi za svađe samo će se rojiti i neće imati veze s pravim uzrokom problema. Bit će vam sve teže staviti se u poziciju onoga drugoga.

Kako biste prekinuli ovaj negativni ciklus ili kako do njega uopće ne bi došlo, razgovarajte o svemu što vas muči. Osvijestite činjenicu da ste istovremeno uzbuđeni i zabrinuti zbog roditeljstva. Vjerojatno imate puno sličnih briga, a ako ih podijelite bit će vam lakše i na kraju dana zaključit ćete da oboje želite samo ono što je najbolje za vašu obitelj.

(Foto: Shutterstock)

Lifestyle