Ćevapi u lepinji

Ćevapi u lepinji

Teško je vjerovati da postoji netko tko nikada nije probao poznato orijentalno jelo, ćevape od mljevenog meso u natopljenoj lepinji. Ćevapi su poznato jelo prepoznatljivog oblika i mesa koje se može servirati u obliku valjuška ili spojene u pločicu.

Dok postoje restorani gdje se ćevapi mogu dobiti i bez lepinje uz neki od umaka, ipak je više mjesta gdje se servira tradicionalna receptura uz koju se na tanjuru dobije meso i ukusna lepinja.

Ćevapi se mogu jesti na različite načine, a sve ovisi o tome tko što voli i na kakvu se recepturu naviknuo. Slijedi opis jednog načina pripreme popularnog jela, rado viđenog u ponudi raznih restorana.

Sastojci:

  • 400 g junetine
  • sol
  • papar
  • 2 manja luka
  • 4 lepinja
  • ulje
  • paprika u prahu
  • peršin

Od junećeg mesa napravi se smjesa za ćepave kojoj se doda malo soli i papra. Dobivena smjesa se ostavi u hladnjaku nekoliko sati kako bi se fino stisnula. Nakon toga se oblikuju ćevapi. U posebnoj posudi pomiješa se malo ulja, paprike u prahu, soli i peršina te uz pomoć kista premaže preko lepinja. Takve lepinje se stave na zagrijanu tavu i ispeku zajedno s ćevapima. Mogu se poslužiti uz malo luka ili kajmaka.

Ćevapi se mogu napraviti od jedne ili više vrsta mesa, a mogu se praviti i od divljači. Meso se opere i nareže na komadiće i nakon toga samelje u stroju. Mljevenom se meso nakon toga dodaju začini (crvena paprika, sol, češnjak, zeleni peršin i papar te malo vode) i smjesa se ostavi da stoji nekoliko sati.

Valjčići se mogu napraviti uz pomoć ruke ili uz pomoć stroja pomoću lijevka koji se natakne na stroj za mljevenje mesa. Okretanjem ručice meso se protiskuje kroz lijevak nakon čega se oblikuju kobasice debljine 2 cm i duljine 5 cm.

Ako se ćevapi rade od mesa koje se raspada smjesi se doda malo vode. Mljeveno meso u obliku valjuška peče se na roštilju ili ulju između 4 i 8 minuta. Dok se peku mogu se okrenuti dva puta, a nakon što su gotovi preko njih se pospe papar. Neki vole dodati papar na meso dok je još sirovo dok ga neki vole dodati pečenom mesu. Ćevapi se mogu poslužiti uz narezani luk ili mladi luk, a neki ga vole pojesti uz kajmak ili ajvar.

Gastro kutak