Skočila cijena “stolice” u svadbenim salonima u Hercegovini

Skočila cijena “stolice” u svadbenim salonima u Hercegovini

Cijena “stolice” u svadbenim salonima u Hercegovini u prosjeku je skočila za 5 maraka. Rezultat je to inflacije i brojnih poskupljenja svih namirnica koje su ugostitelji dužni pripremiti za svadbene večere koje dogovore s mladencima. Izbora jednostavno nije bilo budući da je sve “otišlo gore”.

Potvrđuje nam to i predsjednik Udruge vlasnika svadbenih salona Županije Zapadnohercegovačke i direktor Hotela Bigeste iz Ljubuškog Stjepan Primorac.

“Cijene su u travnju, dolaskom nove svadbene sezone skočile i mislim da nema ni jedna svadbena sala u Hercegovini koja nije podigla istu. U prosjeku je to skok od 5 maraka po stolici, a možda u pojedinim salama i više ili manje”, kaže Primorac za Hercegovina.info.

“S onima s kojima je dogovoreno i potpisano po starim cijenama primjerice prije godinu dana ili ranije, ostaje dogovorena cijena. To jednostavno mora biti tako bez obzira jesmo li mi tu u minusu. Mi u našem hotelu možemo garantirati dogovorenu cijenu, a za ostale ne. Svakome ostaje na savjesti hoće li ispoštovati dogovoreno ili dovesti mladence pred svršen čin i reći im kako je sada druga cijena”, ističe.

Iako mladencima koji se spremaju za organizaciju svojih svadbenih veselja to i nije baš najradosnija vijest, ugostitelji su bili primorani na ovaj korak.

“Neizbježno je bilo povećati cijenu. Sve je poskupjelo, a naročito prehrana. Primjerice janjetina se plaćala 12 maraka po kilogramu, a sada je ona 16, ulje je bilo 2,50 marke, a sada je 5,50. Po starim cijenama mi praktički ne bi imali ništa, no ono dogovoreno se ponavljam mora ispoštovati bez obzira je li ta svadba ove ili možda 2023. godine”, kaže sugovornik.

Kada je riječ o prosječnoj cijeni “stolice” u Hercegovini ona ovisi od sale do sale.

“Cijene se uglavnom kreću od 50 do 65 maraka, iako negdje ima i niže od 50 maraka, ali takvih nema puno. No, to ovisi od ugostitelja do ugostitelja. Netko primjerice ima svoje proizvode poput vina, pa ima prostora ostaviti nešto nižu cijenu, u nekim krajevima Hercegovine je sve jeftinije poput radne snage, pa je onda i cijena jeftinija, a netko jednostavno svoju kvalitetu usluge cijeni više od drugih pa onda ima i najveću cijenu”, zaključio je Primorac.

Lifestyle