Temelj svake dobre veze: Kako razviti timski rad za uspješan i sretan brak?

Temelj svake dobre veze: Kako razviti timski rad za uspješan i sretan brak?

Ljepota dobrog braka je u detaljima. To nisu grandiozne geste poput skupih večera i poklona, nego male, a zapravo velike stvari koje partneri svakodnevno čine. Gradnja timskog rada jedan je od najsnažnijih temelja za to.

Pogledate li snažne brakove oko sebe, primijetit ćete da takvi partneri naprosto zajedno koračaju kroz život. Čine tim koji se zajedno nosi sa svim izazovima koji im se nađu na putu, a njih itekako ima. Nijedan život nije bajka, no uz pravog partnera može biti lakši.

Taj će se timski rad razviti jedino ako se u obzir uzmu njegove komponente koje bi trebalo razvijati od prvog dana veze. To su komunikacija, poštovanje i divljenje.

1. KOMUNIKACIJA
Vaš partner ne može čitati vaše misli, kao ni vi njegove. I upravo je zato komunikacija na prvom mjestu kada je riječ o uspješnom braku.

Ako imate onog pravog koji vrijedi, on će htjeti znati sve što vas muči, bilo da je riječ o lošem danu na poslu, svađi s prijateljicom, problemima u kućanstvu, djeci… svemu.

Kada vas drugi put upita što je, nemojte reći da nije ništa. Hrabro i bez zadrške izrecite ono što vas muči.

Stručnjaci predlažu i da par jednom u dva tjedna izdvoji po sat vremena za razgovor o ozbiljnim problemima o kojima možda nije stigao razgovarati tijekom radnih dana. U tih sat vremena oboje imaju pravo reći sve što ih muči ili smeta, a druga strana mora ga saslušati. Oni koji su to isprobali, kunu se u ovaj savjet.

2. POŠTOVANJE
Poštovanje je ključni element bilo kojeg timskog uspjeha, bilo da je riječ o sportu ili braku. Kada se timski međusobno poštuju, tada cijene jedno drugo, podržavaju se, navijaju jedno za drugo, imaju strpljenja i puni su razumijevanja.

Stručnjaci predlažu i da par jednom u dva tjedna izdvoji po sat vremena za razgovor o ozbiljnim problemima o kojima možda nije stigao razgovarati.

Tim koji je izgrađen na poštovanju ima mnogo veće šanse za pobjedu u bilo kojem sportu, a kada je u pitanju brak, važno je raditi zajedno prema krajnjem cilju – sreći

Da, to je utrka koja nikada ne prestaje, no itekako vrijedi ako se držite zajedno.

3. DIVLJENJE
Iako divljenje nije nešto što društvo obično veže uz uspješan brak, činjenica je da je ono itekako bitno.

Diviti se nekome znači cijeniti tu osobu i smatrati je posebnom. Uostalom, upravo je to ono što nas je nekoć i privuklo partneru. Divili smo mu se zbog njegovih sposobnosti, odnosa s djecom ili roditeljima, hrabrosti u nadilaženju teške životne priče.

Dokle god ostane prisutna ta doza divljenja, stvara se podloga na najbolji timski rad. I zato i svome partneru, ali i vanjskom svijetu, recite zbog čega mu se divite. Neka vaš partner zna što vas fascinira na njemu.

Sve će ovo zajedno stvoriti temelje za timski rad. Uostalom, u timu i možete jedino biti uspješni samo ako se divite toj osobi, ako komunicirate o baš svemu i ako je poštujete, zar ne?

Lifestyle