Veze u kojima je žena napravila prvi korak su uspješnije?

Veze u kojima je žena napravila prvi korak su uspješnije?

Vrijeme je da se tradicija dejtanja potpuno promijeni i da žene uzmu stvari u svoje ruke – barem tako tvrdi znanost

Pozvati osobu koja nam se sviđa na spoj može biti posebno stresno, neovisno radi li se o muškoj ili ženskoj strani. Strah od odbijanja mnogima prevlada i umjesto da pokušaju osvojiti osobu koja im se sviđa, često odustaju. Tradicionalno su muškarci ti koji će pokušati osvojiti srce žene, no istraživanja su pokazala da takav tradicionalni način zavođenja nije nužno i najbolji.

Generacije žena odgajane su da se u svakom aspektu života osjećaju drugotne, od obrazovanja do poslovnog svijeta i kulture. U tom slučaju nije niti čudno da se od njih očekuje da budu i ‘slabiji spol’ te da u cijelom procesu udvaranja i zavođenja imaju poprilično pasivnu ulogu. No kako se vremena mijenjaju i žene se sve više bore za svoj glas i svoje pravedno mjesto u društvu, tako se mijenjaju i pravila zavođenja.

Sve je više žena koje se ne ustručavaju napraviti prvi korak kada su u pitanju veze i romantika. Online stranica za upoznavanje OkCupid napravila je vlastito istraživanje u kojem su zaključili da su razgovori koje su inicirale žene puno duži i kvalitetniji dok je potvrđeno da su im i partneri koje pronađu puno privlačniji i zanimljiviji.

Ovakva iskustva pokazuju da su se pravila svijeta veza uvelike promijenila i da više nije neobično da žena bude ta koja napravi prvi korak. Ne samo da je to sve češća pojava, nego su i takve veze uspješnije i dugotrajnije. Razlog tomu je što je u tom slučaju osoba kojoj se žena javlja njezin prvi izbor koji joj odgovara više od nasumične osobe kojoj je odlučila odgovoriti u nizu poruka. U takvim osobama će pronaći pokoju osobinu koja joj se sviđa, dok je osoba kojoj se ona odluči javiti obično ona koja zadovoljava više uvjeta.

A ova situacija ne pogoduje samo ženama nego i muškarcima kojima se udvaraju. Prema jednom istraživanju čak 72% muškaraca više voli kada se žena njima javi prva, a drugo istraživanje je pokazalo da njih 95% preferira da žena inicira prvi poljubac. Nismo sigurne jesu li se samo ulijenili ili im je privlačno pronaći ženu koja zna što hoće, ali nadat ćemo se da je ovo drugo.

Foto: Ilustracija

Lifestyle