ZADACI DJEVERUŠE NA VJENČANJU

ZADACI DJEVERUŠE NA VJENČANJU

[oglas]

“Što zapravo djeveruše moraju napraviti prije i na samom vjenčanju, koliko ih ima i što za njih sve trebate? Broj djeveruša ovisi o običajima – i izboru mladenaca.”

Odlučili ste na svadbi imati djeveruše? Što one u stvari rade, koliko ih ima i što za njih trebate? Evo odgovora.

Djeveruša je sestra ili bliska prijateljica koja će na vjenčanju imati posebnu ulogu. Nekad je njena uloga biti odjevena slično kao mladenka da bi zbunila zle duhove koji bi mogli nauditi mladenki. Danas se više ne mora bojati zlih sila, već pomoći oko djevojačke večere, pomoći mladenki oko oblačenja, provjere šminke i frizure, dočekivanja i kićenja gostiju ružmarinom, pomoći oko primanja poklona, dijeljenja zahvalnica i sl.

Broj djeveruša ovisi o običajima – i izboru mladenaca. Drugim riječima, možete ih imati koliko hoćete, iako ih u Hrvatskoj najčešće ima dvije.

Na što ćete trebati misliti ako ste odlučili imati djeveruše:

  • odlučite koliko djeveruša ćete imati i tko će to biti
  • obavijestite buduće djeveruše i dogovorite se o tome što od njih očekujete. Možete podijeliti zadatke – jedna može brinuti o buketu, druga imati ‘torbicu spasa’ (pogledajte što biste u njoj trebali imati u našoj rubrici savjeti za mladenku), treća provjeravati šminku… Razmislite što kojoj najbolje ‘leži’ i sve ćete uživati i u pripremama i samom vjenčanju!
  • izaberite haljine za djeveruše. Možete odlučiti da sve imaju iste haljine koje ćete kupiti, sašiti ili iznajmiti ili se možete dogovoriti oko okvirnog izgleda ili boja, pa djeverušama prepustiti što će obući. Pogledajte malo filmove i časopise da dobijete ideje, ako niste sigurne. Ponekad djeveruše nose samo istu boju, ali im je na izbor prepušten stil haljine ili se trebaju pridržavati osnovnog kroja, pa im dajete mogućnost da imaju haljinu koja njima najbolje pristaje.
  • isprobajte haljine i pobrinite se da budu gotove na vrijeme. Kao i mladenka, i djeveruše bi prije vjenčanja trebale provjeriti pristaje li im haljina još uvijek ili su potrebni manji prepravci (širenje ili sužavanje)
  • izaberite cipele. Hoće li sve djeveruše imati iste ili ćete se samo dogovoriti oko boje? Nemojte biti ‘Bridezilla’, imajte na umu da će Vaše djeveruše morati provesti cijeli Vaš pir u tim cipelama, a neke možda nisu naviknute na vrlo visoke pete
  • ako neka djeveruša ne živi u istom gradu kao i Vi, pobrinite se da na vrijeme dobije svoju haljinu
  • dogovorite se oko detalja – ogrlica, naušnica i sl.
  • ako ćete djeverušama davati posebne poklone, možete izabrati nešto što će moći nositi i na vjenčanju (komad nakita, npr. zgodan broš ili narukvicu)
  • ukoliko će Vaše djeveruše nositi buketiće, nemojte ih zaboraviti naručiti kad naručujete svoj buket
  • uključite djeveruše u planove za vjenčanje i zajedno uživajte u njima!

Foto: Ilustracija

Savjeti