Zašto žene varaju

Zašto žene varaju

[oglas]

Iako koncept varanja još uvijek, isključivo ili u većini slučajeva, povezujemo s muškarcima te im pripisujemo sebičnost, nesavladive animalne nagone ili izostanak moralnosti i vjernosti, situacija je danas ipak ponešto drugačija. Danas, za razliku od prijašnjih generacija, broj slučajeva gdje su žene u nevjernoj ulozi povećava se i dostiže postotak nevjernih muškaraca.

Lako je povjerovati starim pretpostavkama kako su muškarci uvijek ti koji “can’t keep it in their pants”, a žene će uvijek i zauvijek razmišljati o jednom muškarcu za kojeg se udaju i ostatak života će činiti sve kako bi ga održale zadovoljenim. Uloge se mijenjaju i stare pretpostavke više ne vrijede. Žene itekako varaju, ali postavlja se pitanje rade li to iz istih razloga kao i muškarci?

Jesmo li preuveličali ideju žena kao vjernih i poslušnih, a zanemarili činjenicu da su i žene emocionalna i seksualna bića koja također žele biti zadovoljena?

Tri su glavna razloga koja opisuju situacije u kojima se žene odlučuju na varanje:

  1. manjak ljubavi prema svom partneru
  2. seksualna znatiželja
  3. specifičnost situacije

Nezadovoljstvo vezom

Većina žena vara kada im u vezi nedostaje emocionalne snage koju one trebaju ili žele. Žene koje se godinama trude da veza ili brak uspiju, ali i dalje osjećaju duboko nezadovoljstvo, prije će se odlučiti na prevaru. Ona može biti nesretna jer se ne osjeća ispunjenom u bilo kojem smislu te osjeća kako nisu jedno za drugo. On je možda dobra osoba, ali ona osjeća da ju previše kontrolira, emocionalno je nedostupan, ili joj jednostavno ne pridaje dovoljno pažnje, emocionalno ili seksualno.

Žene su snažni individualci u suvremenom dobu, strastvene i marljive kada se radi o nečemu do čega im je stalo. Žene su komunikatori i shvaćaju da muškarci ne mogu komunicirati stvari na istoj razini kao one, no to ne opravdava opstanak neuspješnih veza i zatiranje problema pod tepih.

Žene koje varaju, najčešće se osjećaju nedovoljno cijenjeno, odbačeno ili ignorirano od strane svog muškarca. Kada žena samo odrađuje kućanske poslove ili odgajanje djece i manje financijski doprinosi kućanstvu, lakše se predaje varanju kako bi ostvarile osjećaj važnosti. Kada joj nedostaje intimnosti u vezi, emocionalne ili seksualne, žena će prevariti. No, ta prevara neće nužno biti seksualna, već potencijalno emocionalna.

Muškarac izvan kuće koji se ukaže kao netko tko može slušati i u koga razvije povjerenje, pomaže stvoriti jaz između žene i njenog partnera. Žena tada gubi povjerenje u svog partnera i sve više gleda njegove mane, umjesto da pokuša poraditi na njihovoj vezi. Usamljenost također može biti povod za upuštanje u aferu. Kada je partner previše odsutan od kuće i žena ne osjeća više povezanost između njih dvoje.

Njoj možda treba više u svemu tome, no ne želi ga povrijediti. I onda se dogodi: nailazi netko tko ju razumije i tko je spreman dati joj ono što njen muškarac ne zna ili ne može. U situaciji gdje ona osjeća da joj treba više, ali zna da joj njen muškarac to ne može dati, lako se predati drugim slatkorječivim muškarcima. U početku će se možda raditi o nevinim razgovorima, a potom i  prepuštanju strasti s drugim muškarcem, a možda će se ova prijevara očitovati u jednoj beznačajnoj noći.

Ona se osjeća krivom, ali i dovoljno odvažnom da nakon godina nezadovoljstva nešto napravi za sebe. Pritom ne krivi svog muškaraca jer iskreno vjeruje kako on jednostavno ne može bolje, već odgovorno preuzima krivnju i čini to. To joj daje dovoljno dobar razlog da prekine vezu s njim i izusti onu “nije u tebi stvar, u meni je” rečenicu. U tom slučaju je manje vjerojatno kako će žena odugovlačiti s odlukom da ostavi muškarca, s obzirom na krivnju koju osjeća i težinu odluke koju je napravila nakon godina propitivanja.

Partneri se većinom opuste u dugogodišnjim vezama gdje uzimaju ovog drugog zdravo za gotovo i nisu spremni raditi na svojoj vezi. Nedostaje romantičnosti, nema više leptirića u trbuhu kao na početku i ona se pita gdje je nestao onaj čovjek u kojeg se zaljubila, ne shvaćajući da je posve normalno mijenjati se i evoluirati kroz život. Osim kada se to radi u suprotnom smjeru od napretka.

Ona želi više i bolje, no već imaju djecu, zajedničke prijatelje i riješeno stambeno pitanje te se ne želi upuštati u razvod. Razvod je nesiguran, pun komplikacija i emotivnih previranja. Afera je lakši put, čini joj se. Žena koja je u dugogodišnjoj vezi ili nije bila s mnogo muškaraca u životu, a otvoreno komunicira o svojoj seksualnosti i prihvaća ju, vrlo će se vjerojatno upustiti u aferu iz seksualne znatiželje. Znatiželja koja ovisi o brojnim faktorima koji čine njenu osobnost, prošlost, dosadašnja iskustva i slično.

Seksualna znatiželja

Ptice to rade, pčele to rade, muškarci to rade bilo kada. No, žene će to raditi samo ako su svijeće zapaljene na pravi način i ako se muškarac danas sjetio oprati suđe. Vjerujemo li u ovaj stereotip toliko da će nas svaki put zgroziti činjenica da je žena prevarila muškarca više nego da se dogodilo suprotno?

Činjenica je kako je muški seksualni nagon veći i nametljiviji od ženskog, ali i kako žene veću pažnju pridaju emocionalnoj povezanosti sa seksualnim partnerom. Također, ženski orgazam je nešto kompliciraniji od muškog. S obzirom na to, afera u koju se žene upuštaju ne mora polaziti isključivo zbog nezadovoljstva seksom u trenutnoj vezi, već može značiti neku vrstu emocionalne praznine.

Ona može biti posve zadovoljna seksom u svojoj vezi i ne osjećati potrebu za poboljšanjem, no ipak ga prevari isključivo zbog beznačajnog seksa. Paradoks koji je zapravo vrlo lako objasniti. Želi probati nešto drugačije, znatiželjna je i stalno razmišlja o tome.

Razlog koji nije dovoljno dobar da prekine s muškarcem s kojim je sretna, no osjeća kako joj se seksualna želja povećava i navodi ju da mašta o izazovima i novim situacijama. Svjesna je kako je malo vjerojatno da će doživjeti orgazam tijekom afere, ali ona to niti ne radi zbog toga. Radi to kako bi prestala maštati, kako bi zadovoljila svoje želje i mogla se predati trenutnoj vezi u kojoj zapravo uistinu i uživa.

Ako govorimo u kontekstu emocionalne praznine, to može značiti da žena nije sigurna što može postići u tom smislu i to u njoj izaziva nemir. Koga može privući? Kako će se to dogoditi?

Žene u ovom slučaju uistinu mogu biti posve zadovoljne svojom vezom, ali i dalje imati želju upustiti se u flert i seks s drugim muškarcem. Tada ona stavlja svoje osjećaje i potrebe iznad partnerovih te se upušta u seksualnu aferu isključivo zbog zabave i želje za novim iskustvom. Kada je žena sama, pri traženju budućeg partnera, važno joj je da vidi budućnost s njim. No, kada je žena u sretnoj vezi, traži muškarce s kojima ne mora vidjeti budućnost, već će joj poslužiti samo za zabavu i taj jedan trenutak povišenog adrenalina.

Specifičnost situacije

Već svi navedeni razlozi koji dovedu ženu do afere se samo pojačaju u situacijama koje uključuju alkohol ili ljetovanje s prijateljicama. Par butelja vina poslije i neznanac prihvatljivog izgleda dovoljni su da žena,  koja je nesretna iz bilo kojeg razloga, prevari. Nezadovoljstvo samom sobom, nesigurnost u svoj izgled, manjak pažnje od svog partnera, emocionalna iscrpljenost nekim životnim događajem; sve su to potencijalni razlozi koji dovode do realiziranja onoga što ona smatra prvenstveno pogrešnim.

Alkohol ili opuštenost u određenim situacijama  gdje je odvojena od svog partnera, dovest će do opravdavanja tog čina jer se osjeća dovoljno udaljeno od svog stvarnog života. Istinito je kako alkohol dovodi do snižavanja kriterija i loših prosudbi.

Varanje će se vjerojatnije dogoditi kada se žena nađe u situaciji koja ju odvodi od rutine i realnosti svakodnevnog života. Primjerice, poslovne konferencije ili putovanje s poslovnim partnerima je idealna prilika da žena koja je već razmišljala o tako nečemu, iz njoj specifičnih razloga, učini to u novonastalim okolnostima. Također, može se dogoditi da žena provodi više vremena s nekime tko ju privlači, a primorana je na to iz poslovnih ili životnih okolnosti. U tom slučaju je potrebno više samokontrole nego u uobičajenim situacijama.

Specifičnost situacije može značiti da se radi o jednom trenutku slabosti potaknutim nekom svađom sa svojim partnerom, nakon čega se žena upušta u nevjeru kako bi se osjećala važnom, a ne povrijeđenom, ili kako bi se oslobodila ljutnje.

Može li se prevara opravdati?

Navedeni razlozi ne opravdavaju prevaru, ali samo upućuju na to da kada žena prevari, nije ništa gore nego kada muškarac prevari. Ovo samo pokazuje kako ženini razlozi mogu biti kompleksniji i duže promišljani prije nego se upusti u aferu, no to, naravno, ne govori ništa o ispravnosti samog čina. Na kraju, uistinu nije važno tko vara više i tko vara na koji način. Samo je važno da svi shvaćaju kako dođe do takvih situacija  i da to spriječe. Zaista nije komplicirano. Uključuje samosvjesnost, razgovor i pridavanje pažnje svom partneru.

Kada je žena nezadovoljna vezom, a shvaća kako je malo vjerojatno da će se stvari promijeniti jer jednostavno nisu jedno za drugo, na njoj je da preuzme odgovornost i okonča vezu, i to prije nego što ga prevari opravdavajući to lošom vezom. Posve je normalno da ljudi u vezi nekada nisu na istoj razini i jedna strana ne vidi budućnost u tome, dok druga strana ostaje povrijeđena s upitnicima iznad glave. Koliko god normalno bilo prekinuti, teško je za obje strane i traži mnogo promišljanja, no varanje nikada nije i ne smije biti opcija.

Žene koje varaju najčešće ne razumiju da muškarca prevara boli isto kao što bi boljelo i jednu ženu. Tajnovitost i bilo kakvo skrivanje istine od svog životnog partnera, dovodi u opasnost tu vezu i čini ju težom za održati na nogama. U slučaju da par odluči kako je neka afera beznačajna i prolazna te kako još uvijek mogu spasiti svoju vezu kroz savjetovanje ili samostalno, veza je i dalje jako potresena manjkom povjerenja. Teško je ponovno stvoriti emocionalnu sigurnost i povjerenje koje je izigrano.

Za neke parove, priznavanje prijevare i zajednički, iskreni rad na tome može značiti dodatno učvršćivanje veze i test zrelosti. Koliko god to mnogima nerealno i neoprostivo zvučalo, takav razvoj događaja uvelike ovisi o osobnostima partnera koji samostalno na temelju svih svojih iskustava određuju koliko je tako nešto presudno za prekid  ili spašavanje veze. No, to iziskuje visoku razinu samosvijesti kod oba partnera, kompleksnost i dubinu razgovora o tome, a naravno i veliku obostranu želju za novom prilikom.

Nerealna očekivanja

Žena može biti nerealna u vidu očekivanja od svoje primarne veze. Partner ne može u svakom trenutku i u svakoj životnoj fazi, dati sto posto od sebe u ostvarivanju svih njenih želja i potreba. Ona mora biti realna i shvatiti kada je u redu očekivati nešto, a kada je to ipak previše i posve nepotrebno.

On je također osoba sa svim svojim potrebama, manama, vrlinama i životnim i poslovnim problemima te na to reagira u okvirima svoje osobnosti. Osobnosti na koju je ona svojevoljno pristala i od koje zna što može očekivati i u kojoj mjeri ta osobnost može ili ne može i ne treba napredovati. Svakodnevnica nije romantični film u svakom trenutku. Može biti, kada su ljudi jedno za drugo, ali čak i tada, ona može biti teška, nezanimljiva ili prezaposlena i frustrirajuća. Tada je važno znati da je on tu u njezinim teškim situacijama, kao i ona u njegovim.

Ljubavna veza može biti lijepa i jednostavna, no na njoj se treba raditi. Rad ne znači nužno znoj i suze, već može biti iznimno zadovoljavajući kada obje strane znaju da su se njihove potrebe uzele u obzir i da se poštuju.

Komuniciranje nezadovoljstva je vrlo važno u dugogodišnjim vezama kako se ne bi našli pod teretom nanizanih problema i pred potencijalnim krahom veze. Varanje nikada nije opravdano, no razlozi postoje i oni su vrlo lako objašnjivi.

Hoće li se realizirati prevara, ovisi o obje strane. Najčešće nije samo kriva ona koja je prevarila, nego i on koji nije obraćao pažnju. No, postoje situacije gdje žene varaju isključivo iz sebičnih razloga, te iz još sebičnijih ostaju u vezi s partnerom kojeg varaju.

Lifestyle