Zdravi doručak s kojim ćeš najduže biti sita: njezino veličanstvo zobena kaša

Zdravi doručak s kojim ćeš najduže biti sita: njezino veličanstvo zobena kaša

S ovim zdravim i ukusnim doručkom doista dugo ostajemo siti Osim toga, činimo samo dobro za svoje tijelo – ova žitarica po mnogočemu je čarobna… Što je najvažnije, može se pripremiti nabrzaka Svi to znamo: ujutro obično nemamo dovoljno vremena za obilan doručak i želudac nam vrlo brzo počne zavijati od gladi. Ali, ako ujutro stekneš rutinu i znaš kako brzo spraviti doručak, možeš pripremiti ukusan, zdrav i zasitan doručak – usprkos kratkom vremenskom okviru. U krajnjoj liniji, doručak je najvažniji obrok u danu.

Najvažniji sastojak: zobene pahuljice A da se i ne spominju važni sastojci poput vitamina E, raznih vitamina B, aminokiselina, folne kiseline i minerala (poput cinka i magnezija), zobene pahuljice pružaju dovoljno kalorija da dan započne savršeno. S oko 370 kalorija na 100 grama, s ovim čudesnim pahuljicama ne unosimo masnoću i šećer, nego važna vlakna. Ona su odgovorna za oslobađanje inzulina, a s ovom superhranom dosadna želja za hranom stvar je prošlosti.

Kombinirati možeš kako želiš. Neko svježe voće (poput jabuka ili bobičastog voća) pruža potreban okus, a žlica meda ne samo da donosi slatkoću u snažni doručak, nego i podržava naše tijelo u borbi protiv upalnih bolesti zahvaljujući svom antibakterijskom učinku. Drugi važan dio našeg doručka svakako bi trebali biti orašasti plodovi. Bilo da su to bademi, lješnjaci ili orasi – oni našem tijelu osiguravaju važne bjelančevine i služe kao hrana za živce. Posljednje, ali ne najmanje važno, tu su i chia sjemenke. Bogate su vlaknima i tako usporavaju razgradnju ugljikohidrata. Uz visok unos bjelančevina, one također obuzdavaju apetit. 

Dodaj još prirodni jogurt bez šećera i izvrstan doručak je spreman. Nema ograničenja za maštu pri spravljanju ovog obroka.  Kuhana kaša ili nekuhana? Zobene pahuljice trebaju malo odstajati u tekučini kako bi omekšale, a kaša se zgusnula. Upotrijebiti možeš malo mlijeka, vode ili jogurta, prema želji. To će ih učiniti i sočnijima, a kako bi ubrzala proces možeš kupiti sutnije mljevene pahuljice. Većinom ih ljudi jedu hladne. Ipak, još bolju kašu ćeš pripremiti kuhanjem. Tekućinu ulij u posudu i pristavi na štednjak. Kad se tekućina počne zagrijavati, dodaj zobene pahuljice i miješaj, pazeći pritom da se kaša ne primi za dno. Što duže miješaš, to će kaša biti gušća. Kad je gotova, skini sa štednjaka i ostavite da se malo ohladi. Ulij u tanjur i dodaj što god ti srce želi: svježe ili sušeno voće, orašaste plodove, sjemenke, proteine, med, superhrane u prahu poput spiruline, psylliuma, moringe… 

Foto: Ilustracija

Gastro kutak